W Sulejowie

UCHWAŁA NR XL/406/2010 RADY MIEJSKIEJ W SULEJOWIE

z dnia 30 sierpnia 2010 r.

w sprawie zmian w opisie granic stałych okręgów wyborczych na terenie Gminy Sulejów.

Na podstawie art. 92 ustawy z dnia 16 lipca 1998 r. – Ordynacja Wyborcza do rad gmin, rad powiatów i sejmików województwa (tj. z 2003 r. Dz. U. Nr 159, poz. 1547 z 2004 r. Nr 25 poz. 219, Nr 102, poz. 1055, Nr 167, poz. 1760 z 2005 r. Nr 175, poz. 1457 z 2006 r. Nr 17, poz. 128, Nr 34, poz. 242, Nr 146, poz. 1055, Nr 159, poz. 1127, Nr 218, poz. 1592 z 2007 r. Nr 48, poz. 327, Nr 112, poz. 766 z 2008 r. Nr 96, poz. 607, Nr 180, poz. 1111 z 2009 r. Nr 213, poz. 1651 i poz. 1652, z 2010 r. Nr 57, poz. 356) Rada Miejska w Sulejowie uchwala co następuje:

§ 1. Dokonuje się zmiany w opisie granic stałych okręgów wyborczych w Gminie Sulejów ustalonych Uchwałą Nr XXXV/283/2006 r. Rady Miejskiej w Sulejowie z dnia 30 maja 2006 r. w sprawie podziału Gminy Sulejów na okręgi wyborcze oraz ustalenia ich numerów, granic i liczby radnych wybieranych w każdym okręgu wyborczym w brzmieniu stanowiącym załącznik do niniejszej uchwały.

§ 2. Wykonanie uchwały powierza się Burmistrzowi Sulejowa.

§ 3. Przekazuje się niezwłocznie po jednym egzemplarzu uchwały Wojewodzie Łódzkiemu oraz Komisarzowi Wyborczemu w Piotrkowie Trybunalskim.

§ 4. Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Łódzkiego oraz podlega podaniu do publicznej wiadomości w sposób zwyczajowo przyjęty.



Przewodniczacy Rady Miejskie Sulejowie Majchrowski Przemysław

Załącznik do Uchwały Nr XL/406/2010 Rady Miejskiej w Sulejowie z dnia 30 sierpnia 2010 r.

Numer okręgu	GRANICE OKRĘGU
1.	2.
1.	m. Sulejów – ulice: Akacjowa, Błonie, Brzozowa, Cmentarna, Częstochowska, Górna, Klonowa, Krótka, ks. Jana Umińskiego, Leśna, Lipowa, Malinowa, Milejowska, Nadpiliczna, Parkowa, Plac ks. Kanonika Antoniego Grochowskiego, Plac Straży, Piotrkowska, Podkurnędz, Podole, Polna, Południowa, Przydziałki, Stanisława Psarskiego, Staropiotrkowska, Szkolna, Topolowa, Torowa, Wąska, Wodna.
2.	m. Sulejów – ulice: Barbary, Garncarska, Kamienna, Konecka Nr60, 62, 64, 66, 70, 72, 74, 76 (bloki), Kopalnia Dolna, Kopalnia Górna, Kubusia Puchatka, Kuligowska, Kwiatowa, Lucjana Rudnickiego, Ogrodowa, Piaskowa, Przejazd, Słoneczna, Spacerowa, Studziennicka, 17 Stycznia, Taraszczyńska, Wapienna, Wschodnia, Żwirowa.
3.	m. Sulejów -ulice: Cicha, Dobra Woda, Dworcowa, Działkowa,Góra Strzelecka, Klasztorna, Konecka od + Nr 1 do Nr 59, Łączna, Miła, Nadrzeczna, Opoczyńska, Plac Targowy, Rynek, Sadowa, Świętego Jana, Targowa, Widok.
4.	m. Sulejów – ulice: Basztowa, Bolesława Chrobrego, Fosa, Grodzka, Grunwaldzka, Herbowa, Huzarska, Jana III Sobieskiego, Jaśminowa, Kazimierza Jagiellończyka, Kazimierza Sprawiedliwego, Kirasjerów, Królowej Jadwigi, Książęca, Letniskowa, Łąkowa, Łowiecka, Mauretańska, Mieszka I, Nadradońka, Opacka, Piastowska, Połaniecka, Romańska, Rycerska, Sosnowa, Sportowa, Starorzeczna, Tarkowa, Ustronna, Wczasowa,Władysława Jagiełły, Władysława Łokietka, Wspólna, Wycieczkowa, Wypoczynkowa, Zamkowa, Zamurowa, Zakątna, Zielona
5.	Sołectwo: Przygłów
6.	Sołectwa: Łazy – Dąbrowa, Włodzimierzów m. Sulejów – ul. Podwłodzimierzów.
7.	Sołectwa: Barkowice, Barkowice Mokre, Koło, Nowa Wieś.
8.	Solectwa: Kałek, Korytnica (w tym: Podkałek), Kłudzice, Witów – Kolonia, Witów,Zalesice – Kolonia, Zalesice.
9.	Sołectwa: Poniatów, Uszczyn.
10.	Sołectwa: Biała, Bilska Wola – Kolonia, Bilska Wola (w tym: Karolinów), Klementynów(w tym: Adelinów, Dorotów, Mikołajów, Piotrów, Salkowszczyzna i Winduga).
11.	Sołectwa: Krzewiny, Kurnędz, Łęczno, Podlubień, Wójtostwo.

Uzasadnienie

Wybory do rad gmin przeprowadzane są zgodnie z przepisami ustawy z dnia 16 lipca 1998r. – Ordynacja wyborcza do rad gmin, rad powiatów i sejmików województw. Radni są wybierani w okręgach wyborczych. Liczbę radnych wybieranych do poszczególnych rad określa zarządzenie Wojewody Łódzkiego Nr 83/2010 z dnia 23 marca 2010r. Na terenie Gminy Sulejów wybieranych będzie 15 radnych. Z przeprowadzonego przeglądu istniejącego podziału Gminy Sulejów na stałe okręgi wyborcze wynika, iż nie zachodzą przesłanki określone w art. 92 ust. 1 Ordynacji wyborczej, które powodowałyby konieczność wprowadzenia zmian w istniejącym podziale na okręgi. Oznacza to, że dotychczasowy podział gminy na okręgi wyborcze spełnia kryteria ustawowe określone w art. 89 ust. 2-4 i art. 92 ust. 2 w związku z art. 90 Ordynacji wyborczej. Niemniej jednak z uwagi na to, że w okresie od 2006r. powstały nowe ulice lub nastąpiła zmiana nazwy ulicy należy zaktualizować opis granic okręgów poprzez dopisanie w granicach okręgów ustalonych w/w uchwałą. I tak w okręgu nr 1 dodaje się ulice Plac ks. Kanonika Antoniego Grochowskiego, wykreśla się ul. Parafialną a dodaje się ulicę Działkowa, w okręgu nr 4 dodaje się ulicę Fosa, Grodzka, Tarkowa, Wspólna, Zielona.